tart nieuwe jaarcursus plantaardig koken met de chef: 22 September 2024 om 10.30
Plantaardig koken met de chef jaaropleiding
Kooklessen met biologische en veganistische ingrediënten door Dierckx Jacqueline
Ik ben sinds 2002 intensief bezig met lesgeven in de macrobiotische en veganistische keuken en zal jullie graag mijn geheimen verklappen en je de kunst leren om een aantal overheerlijke recepten op tafel te toveren. Ik geeft daarbij een schat aan informatie en achtergrond. Dit is een uitgelezen manier om te leren hoe je een uitgebalanceerde, kleurrijke en smakelijke maaltijd kunt maken met volwaardige, niet geraffineerde, plantaardige ingrediënten. Zowel soep, dessert als granen, groenten bereidingen en vleesvervangers, smaakgevers en menuplanning zullen aan bod komen. Ook doe je ideeën op voor snelle dagdagelijkse gerechten en de feestmenu’s zullen niet ontbreken.
Wil je jouw gezinskeuken omtoveren tot een vegetarisch kookparadijs ? Dien je om gezondheidsredenen meer natuurvoeding op je bord te brengen ? Zit je in met het milieu of dierenleed ?
Of dien je je beroepshalve te verdiepen in gezonde voeding ?
Dan zit je goed bij de Jaaropleiding Plantaardig koken met de chef. In 10 lesdagen ontdek je via theoretische lessen en kookworkshops de basis van de vegetarische keuken. Je werkt uitsluitend met natuurlijke, volwaardige producten van biologische oorsprong. Baarde het samenstellen van een vegetarische maaltijd je vroeger kopzorgen ? Dan is die vrees voorgoed verleden tijd. De opleiding start met het leren samenstellen van een volwaardige en gevarieerde vegetarische maaltijd. We gaan dieper in op de diverse basis ingrediënten en leren deze op de juiste manier te bereiden: winter- en zomergroenten, granen, peulvruchten, noten, zaden, zeewieren.. Ze kennen voor jou geen geheimen meer. Daarnaast bereid je heerlijke soepen, tajines en gezonde desserts. Doorheen de lessen besteden we veel aandacht aan het op smaak brengen van de gerechten. We trekken het kruidenrek open en zoeken naar smaakmakers uit de natuurvoeding. Umami, kombu of tahin geven hun geheimen prijs. Ook de gezonde omgang met vetten en het gebruik van natuurlijke zoetmiddelen prikken we op de lesvork.
10 Kooklessen
Maandelijks 1 les
Maximum 6 deelnemers
1ste les 10 zondag 22 september 2024
Data zijn op eerste bijeenkomst vast te leggen in overleg met de deelnemers
Dagprogramma:
10.30/11.00 aankomst met thee of koffie, gezonde frisdrank en water
11.00/12.30 theoretisch gedeelte, recepten en menu bespreking
12.30/13.00 voorbereiding lunch
13.00/14.00 Lunch
14.00/17.00 uitgebreide kookwokshop waarbij je zelf aan de slag gaat onder begeleiding en een volwaardig menu kookt van hapje tot dessert
Data & thema’s:
Les 1 :Volwaardig vegetarisch menu samenstellen & bereiding seitan
Inleiding tot het vegetarisme, volwaardig vegetarisch menu leren samenstellen Demo: seitan maken
Les 2 : Granen
Verschillende granen bespreken en een menu met granen van hapje tot dessert …
Demo: granola maken
Les 3 : Peulvruchten
Toepassingen in salades, humus, burgers, falafel linzenpathé …
Demo: gebruik aquafaba
Les 4 : Wintergroenten & kerstmenu
Feestelijk kerstmpenu en gebruik van vergeten groenten
Demo: Kimchi
Les 5 : Maaltijdsoepen & sauzen
Groentebouillon en fonds maken, verschillende volwaardige maaltijdsoepen maken
Demo: Misosoep maken
Les 6 : Zeewieren
Gebruik en belang van zeewier in een menu, volledig menu met zeewier van hapje tot dessert
Demo: gebruik agar agar
Les 7: Paasmenu
We stellen een heerlijke paasbrunch samen
Demo: vegetarische jus maken
Les 8: Desserts
Gebruik van natuurlijke zoetmiddelen, amasake, ahornsiroop, rijststroop
Demo: Granenmelk maken
Les 9 : Tajines maken van maaltijd tot dessert
Demo: Cashewcreme maken
Les 10: Opdracht zomermenu
Als afsluiter mogen de deelnemers onder mijn begeleiding (indien nodig) zelf een zomermenu samenstellen en klaarmaken.
Iedere deelnemer mag 2 gasten uitnodigen om te laten kennis maken met de wondere wereld van de plantaardige keuken
Prijs 800 euro Inbegrepen:
Lunch & avondmaal (...en om mee te nemen naar huis)
Zeer uitgebreide cursus & lesmateriaal
Gebruik van alle verse biologische of biologisch-dynamische ingrediënten
Gebruik van handige en gezellige leskeuken
Begeleiding van docent
Dranken: water, koffie en thee